Tuesday, May 06, 2008

Poor me..

Bismillahirrahmanirrahim..

Harini Allah hadiahkan ana sebuah ujian.. dalam setahunni, ini kali kedua cermin mata ana patah. Huhu.. bak kata sahabat ana "aktif jugak budak kecik ni ye".. =).

Memang agak susah dengan ketiadaan bantuan cermin mata, tambahan pula nilai kantanya 2D. Muka orang jadi berbalam2, jalan raya tak nampak, kepala pun jadi pening dan badan terasa nausea kerana otot mata terpaksa strain untuk melihat.. Alhamdulillah, tengahari tadi, walaupun ada intensif kelas klinikal (hehe, 2 kelas berturut2), syukur kerana masih boleh mengambil ilmu sedaya termampu, walaupun badan dah mula nausea dan pening2 kepala. Emm.. nak tengok ulcer pun tak nampak dari jauh, terpaksalah tengok pada pandangan dekat. Dalam perjalanan ke kelas pun, terpaksa jalan perlahan2, takut2 terlanggar orang.. apabila mata kurang nampak ni, anggaran jarak agak sukar, hanya berbekalkan kepekaan pada benda2 yang bergerak sahaja.

Allahuakbar.. saat ini, terasa betapa sebelum ini, jarang disyukuri sesuatu nikmat yang ada. Mungkin nikmat penglihatan ana ini sudah kurang sedikit, namun syukur, masih mampu melihat dengan jelas dengan bantuan cermin mata. Subhanallah, Maha Suci Allah yang menganugerahkan manusia ilmu dalam bidang optometrist ini. Emm.. sejak matrik, mata ini berteman, tapi agak jarang2lah. Cuma last year, apabila xpakai cermin, susah sket nak belajar especially kat ward.

InsyaAllah, semua yang berlaku ada hikmahnya kan?
Ana pun tak mampu nak memandang laptop ni lame2.. sakit kepala. Mungkin terpaksa berhenti mengpost entry di blog buat seketika. Exam end posting pun bakal dihadapi next week.. doakanlah.. mg kami semua beroleh kejayaan. InsyaAllah, ada kesempatan masa, kita bertemu lagi..
Ilalliqa'..

FirmanNya yang bermaksud:
"..Sesungguhnya Allah sentiasa melimpah-limpah kurniaNya kepada manusia (seluruhnya), tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur."
(Al-Baqarah: 243)

"..Dan Dia menjadikan pendengaran, penglihatan dan hati bagi kamu, (tetapi) sedikit sekali kamu bersyukur."
(As-Sajdah:ayat9)

Wahai diriku dan sekalian shbt2.. BERSYUKUR lah, nescaya Allah tambahkan nikmat bagi kita semua. InsyaAllah..

No comments: