Tuesday, February 13, 2007

Antara semalam dan hari ini..Wahai saudaraku,

Berimanlah kepada Allah, berbanggalah dengan mengenali dan bergantung kepadaNya. Tunaikanlah segala kewajipanNya dan jauhilah laranganNya. Berakhlaklah dengan akhlak yang mulia dan sempurna. Jadilah orang-orang yang mantap dengan akhlak, mulia dengan apa yang dikurniakan oleh Allah kepada kamu iaitu kemuliaan orang mukmin dan orang-orang bertakwa.
Tatapilah dan kajilah Al-Quran. Bincanglah sirah nabiMu. Jadilah orang yang beramal dan bukannya orang yang suka berdebat. Bila Allah memberikan hidayah kepada seseorang, maka diberinya ilham untuk beramal.

Sesuatu kaum itu tidak sesat selepas mereka mendapat petunjuk kecuali orang-orang yang suka berdebat. Kasih mengasihilah di antara kamu dan jaga serapi-rapinya ikatan kamu kerana ia merupakan rahsia kekuatan kamu dan tunjang kejayaan kamu. Tetapkanlah diri kamu sehingga Allah membuka di antara kamu dan kaummu dengan kebenaran. Dialah sebaik-baik pembuka.
Dengar dan patuhlah kepada pemimpin kamu di masa susah dan senang. Ketika segar dan lesu. Mereka adalah simbol fikrah kamu dan penghubung di antara kamu. Selepas itu tunggulah kemenangan dan sokongan dari Allah. Peluang tetap akan datang dan janganlah ragu.

"Pada hari itu, orang-orang mukmin akan merasa gembira dengan pertolongan Allah. Allah akan menolong sesiapa yang dikehendakinya. Dia Maha Berkuasa lagi Penyayang "
(Ar-Ruum: ayat 4-5)

Allahu Akbar walil-Llahi-hamd
Petikan dari Risalah "Antara Semalam dan Hari ini"
tulisan As-Syahid Imam Hassan al-Banna (As-Syahid terbunuh di hening 12 Februari 1949)

No comments: